Saját készítésű ketchup és paradicsommártás
A ketchup hozzávalói: 4, egyenként 5 dl-es üveghez
- 3 kg paradicsom
- 1 evőkanál szegfűszeg
- 1 evőkanál szemes szegfűbors
- 1 teáskanál fahéj
- 3 babérlevél
- 1 teáskanál gyömbérpor
- 1 evőkanál szemes fehér bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál só
- 4 evőkanál cukor
- 7,5 dl borecet
Elkészítése:
Az érett paradicsomokat megmossuk, megszárítjuk, felaprítjuk. Nagy edényben keverés nélkül felforraljuk.
A fűszereket mozsárban összetörjük, hozzáadjuk és 10 percig főzzük. A sütő alsó rácsán addig melegítjük, amíg krémes mártássá sűrűsödik.
A ketchupot szűrőn áttörjük, felforraljuk, ízesítjük, majd üvegekbe töltjük. Kifőzött csavaros tetővel azonnal lezárjuk, hűvös helyen tároljuk.
A csípős paradicsommártás hozzávalói: 3, egyenként 2,5 dl-es üveghez
- 1,3 kg paradicsom
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál fehér bors
- 1 csipet cayennebors
Elkészítése:
A paradicsomot megmossuk, megszárítjuk, felaprítjuk. Lefedve, alacsony hőfokon 10-15 percig gyengén forraljuk.
Szűrőn áttörjük, 10 percig erősen forraljuk, hozzáadjuk a fűszereket. A sütő alsó részébe tolva addig pároljuk, amíg sűrű mártást kapunk.
Ízesítjük, még forrón, kifőzött, száraz üvegekbe töltjük, rácsavarjuk a tetőt.
Ötlet:
Zöld paradicsomból is készíthetünk ketchupot, csípősre fűszerezve grillezett kolbászhoz vagy vagdalthoz kínáljuk.
- Nincsenek hozzászólások.