A ketchup hozzávalói: 4, egyenként 5 dl-es üveghez

  • 3 kg paradicsom
  • 1 evőkanál szegfűszeg
  • 1 evőkanál szemes szegfűbors
  • 1 teáskanál fahéj
  • 3 babérlevél
  • 1 teáskanál gyömbérpor
  • 1 evőkanál szemes fehér bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál só
  • 4 evőkanál cukor
  • 7,5 dl borecet

 

Elkészítése:

Az érett paradicsomokat megmossuk, megszárítjuk, felaprítjuk. Nagy edényben keverés nélkül felforraljuk.

A fűszereket mozsárban összetörjük, hozzáadjuk és 10 percig főzzük. A sütő alsó rácsán addig melegítjük, amíg krémes mártássá sűrűsödik.

A ketchupot szűrőn áttörjük, felforraljuk, ízesítjük, majd üvegekbe töltjük. Kifőzött csavaros tetővel azonnal lezárjuk, hűvös helyen tároljuk.

 

A csípős paradicsommártás hozzávalói: 3, egyenként 2,5 dl-es üveghez

  • 1,3 kg paradicsom
  • 1 evőkanál só
  • 1 evőkanál fehér bors
  • 1 csipet cayennebors

 

Elkészítése:

 A paradicsomot megmossuk, megszárítjuk, felaprítjuk. Lefedve, alacsony hőfokon 10-15 percig gyengén forraljuk.

 Szűrőn áttörjük, 10 percig erősen forraljuk, hozzáadjuk a fűszereket. A sütő alsó részébe tolva addig pároljuk, amíg sűrű mártást kapunk.

 Ízesítjük, még forrón, kifőzött, száraz üvegekbe töltjük, rácsavarjuk a tetőt.

 

Ötlet:

Zöld paradicsomból is készíthetünk ketchupot, csípősre fűszerezve grillezett kolbászhoz vagy vagdalthoz kínáljuk.