Erdélyi májas pecsenye
A hús:
- 1 kg csontozott sertés karaj
- 1 db nagyobb vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- mustármag, só, bors
- olaj
A töltelékhez :
- 4 db nagyobb csirkemáj
- majoránna, bors
- 1 fej vöröshagyma
- 1 dl tej
- 1 szikkadt zsemle
- 1 tojás
- 1 dl tejszín
- petrezselyem
A tetejére :
- 0,5 liter tejföl
- 1 tojás
- sok reszelt sajt
A husikát, ami 1 kg körül van, egyben, sütés előtti este bepácolom. Megpucolt fokhagyma gerezdekkel megtűzdelem, a mustármaggal megkenem. Meglocsolom olajjal és mellé dobok, pucolt, négybe vágott vöröshagymát és fokhagymát. Befedem, hűtőben állni hagyom egy napot. Másnap az egészet átteszem egy magasfalú serpenyőbe, meglocsolom 1 - 2 dl vízzel lefedem és egy-másfél órát párolom, majd a fedőt levéve még 20 percig pirítom.
Közben elkészítem a tölteléket. A májat megmosom, kivágom az inakat, és botmixerrel pürésítem. A zsemlét beáztatom a tejbe. Apróra vágom a vöröshagymát és olajon megfuttatom. Hozzáadom a májpürét, sózom, borsozom, teszek bele majorannát. Jöhet bele a zsemle, tojás, jól összeforgatom. Belevágom a petrezselymet, majd meglocsolom tejszínnel.
Mikor megsült a karaj,1 cm vastag szeleteket vágok. Jénai tálra vagy őzgerinc formába, felváltva egy szelet húst rakok, amit megkenek a májjal, majd jöhet még egy szelet husika és így tovább. A tejfölt kikeverem a tojással és ráöntöm a hús vagonomra. Megszórom a reszelt sajttal és sütőbe tolom, hogy aranysárgára piruljon.
- Nincsenek hozzászólások.