A hús:

  • 1 kg csontozott sertés karaj
  • 1 db nagyobb vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • mustármag, só, bors
  • olaj

 

A töltelékhez :

  • 4 db nagyobb csirkemáj
  • majoránna, bors
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 dl tej
  • 1 szikkadt zsemle
  • 1 tojás
  • 1 dl tejszín
  • petrezselyem

 

A tetejére :

  • 0,5 liter tejföl
  • 1 tojás
  • sok reszelt sajt

 

A husikát, ami 1 kg körül van, egyben, sütés előtti este bepácolom. Megpucolt fokhagyma gerezdekkel megtűzdelem, a mustármaggal megkenem. Meglocsolom olajjal és mellé dobok, pucolt, négybe vágott vöröshagymát és fokhagymát. Befedem, hűtőben állni hagyom egy napot. Másnap az egészet átteszem egy magasfalú serpenyőbe, meglocsolom 1 - 2 dl vízzel lefedem és egy-másfél órát párolom, majd a fedőt levéve még 20 percig pirítom.

Közben elkészítem a tölteléket. A májat megmosom, kivágom az inakat, és botmixerrel pürésítem. A zsemlét beáztatom a tejbe. Apróra vágom a vöröshagymát és olajon megfuttatom. Hozzáadom a májpürét, sózom, borsozom, teszek bele majorannát. Jöhet bele a zsemle, tojás, jól összeforgatom. Belevágom a petrezselymet, majd meglocsolom tejszínnel.

Mikor megsült a karaj,1 cm vastag szeleteket vágok. Jénai tálra vagy őzgerinc formába, felváltva egy szelet húst rakok, amit megkenek a májjal, majd jöhet még egy szelet husika és így tovább. A tejfölt kikeverem a tojással és ráöntöm a hús vagonomra. Megszórom a reszelt sajttal és sütőbe tolom, hogy aranysárgára piruljon.