Citromos sajttorta mousse
Hozzávalók
- 300 g Graham keksz
- 2, 5 ek. friss citromlé
- 1, 5 ek. víz
- 1, 5 tk natúr zselatin
- 3, 55 dl kemény tejszín
- 110 g porcukor, osztva
- sárga ételfesték
- 340 g lágy krémsajt
- 10 dkg citromos krémtúró
- édesített tejszínhab,
- citromszeletek,
- áfonya és menta a díszítéshez
Előkészületek :
Egy keverőtálban keverjük össze a Graham keksz morzsát és a cukrot. Öntsük hozzá a vajat, és keverjük egyenletesen nedvesedésig. Osszuk el a keveréket 8-10 desszertes csésze között, és enyhén nyomkodjuk egyenletes rétegre, tegyük félre. Öntsük a citromlevet és a vizet egy kis tálba. A tetejére egyenletesen szórjuk a zselatint, hagyjuk 5 percig pihenni. Ezalatt egy közepes keverőtálban kemény habbá verjük a tejszínt, amíg lágy csúcsok nem lesznek. Adjunk hozzá 1/3 csésze porcukrot, ízlés szerint színezzük sárga ételfestékkel, és verjük addig, amíg kemény (de nem csomós) csúcsok képződnek (habverőből rázzuk össze a tejszínt, nem kell tisztítani).Egy külön nagy keverőtálban verje fel a krémsajtot simára és habosra. A citromtúrót és a maradék 2/3 csésze porcukrot a krémsajtos keverékbe keverjük. A pihentetett zselatin keveréket mikrohullámú sütőben nagy teljesítményen 30 másodpercig melegítjük. Habverővel 1 percig keverjük, hogy alaposan feloldódjon a zselatin, majd hagyjuk hűlni 3 percig (már nem, vagy kezdhet megkötni, akkor kis csomók keletkezhetnek a habban). Miközben kézi mixerrel keverjük a krémsajtos keveréket, lassan öntsük hozzá a zselatin keveréket. majd turmixoljuk, amíg teljesen össze nem keveredik. A tejszínhab keverékének 1/3-át óvatosan a krémsajtos keverékhez adjuk, hogy megvilágosodjon, majd hozzáadjuk a maradék tejszínhabot, és óvatosan keverjük össze. Fedjük le és tegyük hűtőbe 2 órára (vagy akár 1 napra előre, ha szükséges), hogy megszilárduljon. Ízlés szerint díszítjük.
Hidegen tálaljuk.
- Nincsenek hozzászólások.