Almás zsemlék
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg kenyérliszt
- 2 evőkanál cukor
- 2 teáskanál instant élesztő
- 1 tojás
- 1,12 dl meleg tej
- 1 teáskanál (6 g) só
- 1 ½ evőkanál hideg vaj, apróra vágva
- szobahőmérsékletű vaj a felület kikenéséhez
A töltelékhez:
- 2 közepes alma, felkockázva
- 2 evőkanál cukor
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
A tészta krémhez:
- 50 cukor
- 250 ml tej
- 1 teáskanál vanília paszta
- 1 tojás
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 1 evőkanál univerzális liszt
- 2 evőkanál vaj (szobahőmérsékletű)
Díszítéshez:
- fahéjrúd (törött darabok)
- tökmag vagy mandula
Kiegészítő felszerelés:
- Muffin sütő
- 6 db muffin betét
Utasítás:
Egy nagy tálban keverjük össze a kenyérlisztet, a cukrot és az élesztőt, adjuk hozzá a tojást és a meleg tejet. A keveréket keverőgéppel közepes sebességgel gyúrjuk. 3-5 perc múlva hozzáadjuk a sót és a hideg vajat. A dagasztást addig folytatjuk, amíg a tészta sima és rugalmas lesz.
Egy tálat vékonyan kikenünk vajjal. Tegyük át a tésztát a tálba. Letakarjuk és meleg helyen kelesztjük 60 percig.
Készítse el az alma tölteléket:
Amíg a tészta kel, felkockázzuk az almát, és összekeverjük a cukorral és a fahéjjal. A keveréket mikrohullámú sütőben 4-5 percig hőálló tálban sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le a felesleges folyadékot. A tölteléket 6 részre osztjuk.
Készítse el a tésztakrémet:
Egy serpenyőben közepes lángon melegítsük fel a tejet, a vaníliát és a cukrot, amíg fel nem forr, majd vegyük le a tűzről.
Egy külön tálban keverjük össze a tojást, a kukoricakeményítőt és a lisztet. Lassan öntse a forró tejes keveréket a tojásos keverékhez, közben folyamatosan keverje, nehogy a tojás összeálljon. Tegyük vissza a keveréket a serpenyőbe, forraljuk fel, és erőteljesen keverjük, amíg besűrűsödik. Vegyük le a tűzről, keverjük simára a vajat, és hagyjuk teljesen kihűlni a tészta krémet.
Formázza és töltse meg a zsemléket:
Miután a tészta megkelt, lyukassza be, hogy kiengedje a levegőt. Osszuk 6 egyenlő részre. A kezünket és a munkafelületet megkenjük vajjal, mert ragacsos lehet a tészta.
Lapítsuk el az egyes részeket, adjunk hozzá egy adag almatölteléket a közepéhez, és a széleket csipkedjük össze, hogy lezáródjon.
A zsemléket tegyük egy kibélelt muffin sütőbe, és takarjuk le ruha szalvétával. Hagyjuk még 60 percig kelni.
Végül finoman tegyünk minden zsemle tetejére egy kis darab fahéjrudat, és a maradék tésztakrémmel a tökmagot díszítsük.
Süssük meg a zsemlét:
Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra. A zsemléket 15 percig sütjük, forgatva a tepsit (5-5 perc elteltével). A zsemléket rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Töltés és díszítés:
Ha a zsemlék kihűltek, oldalról mindegyik zsemlébe csepegtessük bele a tésztakrémet.
Winnie Lee
- Nincsenek hozzászólások.






