Hozzávalók:

A tésztához:

- 25 dkg kenyérliszt

- 2 evőkanál cukor

- 2 teáskanál instant élesztő

- 1 tojás

- 1,12 dl meleg tej

- 1 teáskanál (6 g) só

- 1 ½ evőkanál hideg vaj, apróra vágva

- szobahőmérsékletű vaj a felület kikenéséhez

A töltelékhez:

- 2 közepes alma, felkockázva  

- 2 evőkanál cukor

- 1/2 teáskanál őrölt fahéj

A tészta krémhez:

- 50 cukor

- 250 ml tej

- 1 teáskanál vanília paszta

- 1 tojás

- 1 evőkanál kukoricakeményítő

- 1 evőkanál univerzális liszt

- 2 evőkanál vaj (szobahőmérsékletű)

Díszítéshez:

- fahéjrúd (törött darabok)

- tökmag vagy mandula

Kiegészítő felszerelés:

- Muffin sütő

- 6 db muffin betét

 

Utasítás:

 Egy nagy tálban keverjük össze a kenyérlisztet, a cukrot és az élesztőt, adjuk hozzá a tojást és a meleg tejet. A keveréket keverőgéppel közepes sebességgel gyúrjuk. 3-5 perc múlva hozzáadjuk a sót és a hideg vajat. A dagasztást addig folytatjuk, amíg a tészta sima és rugalmas lesz.

Egy tálat vékonyan kikenünk vajjal. Tegyük át a tésztát a tálba. Letakarjuk és meleg helyen kelesztjük 60 percig.

 Készítse el az alma tölteléket:

Amíg a tészta kel, felkockázzuk az almát, és összekeverjük a cukorral és a fahéjjal. A keveréket mikrohullámú sütőben 4-5 percig hőálló tálban sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le a felesleges folyadékot. A tölteléket 6 részre osztjuk.

Készítse el a tésztakrémet:

Egy serpenyőben közepes lángon melegítsük fel a tejet, a vaníliát és a cukrot, amíg fel nem forr, majd vegyük le a tűzről.

Egy külön tálban keverjük össze a tojást, a kukoricakeményítőt és a lisztet. Lassan öntse a forró tejes keveréket a tojásos keverékhez, közben folyamatosan keverje, nehogy a tojás összeálljon. Tegyük vissza a keveréket a serpenyőbe, forraljuk fel, és erőteljesen keverjük, amíg besűrűsödik. Vegyük le a tűzről, keverjük simára a vajat, és hagyjuk teljesen kihűlni a tészta krémet.

Formázza és töltse meg a zsemléket:

Miután a tészta megkelt, lyukassza be, hogy kiengedje a levegőt. Osszuk 6 egyenlő részre. A kezünket és a munkafelületet megkenjük vajjal, mert ragacsos lehet a tészta.

Lapítsuk el az egyes részeket, adjunk hozzá egy adag almatölteléket a közepéhez, és a széleket csipkedjük össze, hogy lezáródjon.

A zsemléket tegyük egy kibélelt muffin sütőbe, és takarjuk le ruha szalvétával. Hagyjuk még 60 percig kelni.

Végül finoman tegyünk minden zsemle tetejére egy kis darab fahéjrudat, és a maradék tésztakrémmel a tökmagot díszítsük.

Süssük meg a zsemlét:

Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra. A zsemléket 15 percig sütjük, forgatva a tepsit (5-5 perc elteltével). A zsemléket rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Töltés és díszítés:

Ha a zsemlék kihűltek, oldalról mindegyik zsemlébe csepegtessük bele a tésztakrémet.

 

Winnie Lee